Dålig hållning kan märkas i kroppen på flera olika sätt – inte minst genom en smärtande rygg, onda axlar och huvudvärk. En hållningsväst kan vara till bra hjälp för den som önskar bättre hållning på ett enkelt sätt och regelbunden användning ger många fördelar. Men vad är det för typ av väst, hur fungerar den och exakt vad hjälper den mot? Svaren finner du i texten som följer.

Vad är en hållningsväst?

En hållningsväst är precis vad det låter som – en väst som bärs för att få en bättre hållning. Det finns olika modeller men syftet är alltså detsamma. Västen sitter ofta på ryggens övre del och runt axlarna – så att ryggen får stöd, axlarna dras bakåt och hålls på ”rätt” plats och därmed får bäraren en bättre hållning. Utseendemässigt påminner den lite om en ryggsäck, men utan själva säcken.

Fördelar

Har man en dålig hållning finns flera anledningar att testa att bära en hållningsväst från fitnessfrank.com. Man blir för det första mer medveten om just sin hållning och dessutom är den ju till för att avhjälpa en rad besvär. Med en hållningsväst får man en bättre hållning och det gör att man ger kroppen lite hjälp på traven. Västen kan avhjälpa problem så som:

  • Ryggont
  • Smärta i axlar och nacke
  • Huvudvärk
  • Sömnproblem

Köp rätt

Vid köp av en hållningsväst finns några saker att tänka på för att få bästa möjliga effekt. En sak är att välja en väst som sitter bekvämt. Gör den inte det kommer det möjligen inte heller att användas och då gör det såklart ingen nytta.

En annan sak att tänka på är att välja en hållningsväst som ger ett lagom stöd för just dig. Det finns modeller som ger ett väldigt hårt stöd, vilket förvisso kan vara bra för den med riktigt dålig hållning. Men det kan också ge motsatt effekt, då kroppens muskler kommer vara i vila eftersom västen gör jobbet. På sikt kan det alltså ge ännu sämre hållning.

När västen väl är inhandlad kan det vara klokt att fasa in användandet – börja med korta stunder och utöka tiden successivt eftersom det känns bra och bekvämt att bära den. När kroppen vant sig kan en västen bäras ett par timmar om dagen – kanske när du sitter och arbetar framför datorn eller vid andra tillfällen som gör att man lätt sjunker ihop.