Väntar du barn? Det finns många produkter som måste inhandlas inför födseln, bland annat bebiskläder, nappar, blöjor och nappflaska. Men även större inköp som barnvagn, bilbarnstol och skötbord är bra att förbereda innan bebisen kommer. Ett skötbord är en praktisk plats att byta blöja på barnet. Det finns en rad olika typer av skötbord, bland annat enklare varianter som endast är som en utfällbar skiva, men också mer kompletta bord som har både lådor och hyllor där du kan förvara blöjor, papper och krämer.

En redig plats för blöjbyten

Eftersom man byter blöja på bebisen flera gånger om dagen och även under mer än ett år kan det vara bra att investera i ett riktigt skötbord, det blir helt enkelt betydligt enklare att sköta om din bebis då. Dessutom är det mer hygieniskt att ha en särskild plats för blöjbytet istället för att använda en vanlig bänk eller ett bord. Förutom själva bordet behövs olika tillbehör, som en bekväm skötbädd. Då du kan hitta skötbord hos en mängd olika butiker, kan de olika modellerna skilja sig åt en del. Vissa är enklare och kan ibland skruvas upp, andra är golvstående och påminner mer om en riktig möbel med lådor eller hyllor. En del väljer också att bygga sina egna skötbord för att kunna skapa sin egen förvaring för praktiska byten. Ett praktiskt sätt att bygga en egen är även en variant ovanpå tvättmaskinen om man har ont om plats hemma. Då måste man självklart se till att allt är 100 % säkert och stabilt inför blöjbyten.

Bekväm höjd

När du införskaffar ett riktigt skötbord slipper du stå och böja dig ner när du utför blöjbytet. Istället står du bekvämt och avslappnat med ryggen. Det kanske verkar som en detalj men med tanke på hur många blöjbyten det innebär att få bebis kan det verkligen vara värt att investera i ett skötbord som passar dig perfekt. Beroende på hur mycket platsutrymme du har hemma finns större och mindre varianter. Om du har ett trångt badrum kan ett vägghängt skötbord vara att föredra då det knappt tar någon plats alls när det inte används.