Under lång tid, och kanske i någon fortfarande, har mässing kallats för fattigmansguld. Idag är vi kanske inte riktigt lika fixerade vid detta, utan kan utan problem köpa mässing så länge vi tycker att det är snyggt. Mässing är inget nytt material – faktum är att det äldsta fyndet man gjort dateras till 4000 år före Kristus. Idag är det dock vanligare att man inte använder mässing i sig, utan snarare en mässingsfärg som lackas på våra prydnader eller attiraljer, så som handtag till köket till exempel.

Att vårda mässingslackade handtag

Att vårda handtag i mässingslack är knappast särskilt tidskrävande. Snarare uppmanas man att inte använda några speciella rengöringsmedel. Åtminstone bör de inte vara starka, eftersom de då riskerar att skada handtaget vid långvarigt bruk. Precis som med många andra material räcker det med att helt enkelt använda ljummet vatten och en trasa.

När detta inte längre fungerar kan man överväga det som kallas för den elektrolytiska metoden. Med detta kan man få bort smuts och avlagringar som satt sig på ytan. Denna metod brukar räcka utmärkt för att få en skinande ren yta igen – men tills dess bör ljummet vatten och trasa duga bra.

Ger liv till designen

Färgen kan kombineras på många olika sätt. Till exempel kan det gifta sig utmärkt med gråa köksluckor och en marmorbänk. Det kan också bli en härlig kontrast i ett helvitt kök. Det sticker helt enkelt ut lite grann och ger mer värme, karaktär och liv till helheten. Lika väl kan det fungera i ett modernt svart kök, då det ger en annan typ av känsla.

Matcha med övriga attiraljer

Mässing, eller mässingslackade attiraljer har blivit mycket populärt på senare år. Det har i viss mån varit det under lång tid, men det tycks ha återupplivats och blivit än mer omtyckt. Om du planerar att ha mässing till dina handtag i köket, kan du passa på att även planera för andra attiraljer. Till exempel finns det vackra diskställ och hållare för hushållspapper i mässing. Dessa kan komplettera mässingsfärgade handtag på ett mycket vackert sätt.